Wat doet Quarantaine met ons?
In februari 2020 verscheen in The Lancet, een Brits medisch tijdschrift, dat wekelijks wordt uitgebracht door de Lancet Publishing Group, het artikel “The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence”.
Wetenschappers van verschillende universiteiten namen 24 onderzoeken over psychische gevolgen van quarantaine onder de loep. De term “rapid review” verwijst naar de snelheid in verband met het huidige coronavirus.

Wat is quarantaine?

Quarantaine is een scheiding en beperking van verkeer van mensen die mogelijk zijn blootgesteld aan een besmettelijke ziekte om na te gaan of ze onwel worden, waardoor het risico dat ze anderen infecteren wordt verminderd. Deze definitie verschilt van isolement, scheiding van mensen waarbij de besmettelijke ziekte is vastgesteld, deze definities worden door de media vaak door elkaar gebruikt (Manuell M-E Cukor J Mother Nature versus human nature: public compliance with evacuation and quarantine. Disasters. 2011; 35: 417-442)
Inmiddels begrijpen we allemaal dat quarantaine de verspreiding van het virus kan afremmen met als doel een geleidelijke immuniteit de bewerkstelligen.
Psychische gevolgen van quarantaine
Helaas zitten er echter ook psychische gevolgen aan vast, zoals stemmingswisselingen, depressie, stress, somberheid, irritatie, slaapproblemen, posttraumatische stresssymptomen, boosheid, emotionele vermoeidheid, angst, nervositeit, verdriet en verwardheid.
https://psychologenloket1.nl/corona/De psychische klachten lijken voort te komen uit directe en indirecte gevolgen van quarantaine. Onder de direct factoren vallen verlies van dagelijkse structuur en eenzaamheid. Bij indirecte factoren kan je denken aan conflicten met partner en/of kinderen als gevolg van de quarantaine, verlies bestaanszekerheid, et cetera.

Leven in isolement
Gelukkig worden er in het zelf artikel ook verschillende aanbevelingen gedaan om de quarantaineperiode zo goed mogelijk door te komen en de post-quarantaine klachten te beperken. Uiteraard begint dat met de quarantaineperiode zo kort mogelijk te houden, de mensen zo goed mogelijk te informeren en voorradigheid van drinken eten en medicijnen. Daarnaast wordt aangeraden verveling te voorkomen en de communicatie onderling goed te houden.
Dit laatste is echter makkelijk gezegd dan gedaan zult u denken.. Dat vinden wij ook! We zijn gewend te leven met een drukke agenda’s, voldoende middelen en bepekte vrijetijd.
In de volgende de blog over de effecten van quarantaine gaan we hier dieper op in.