Quarantaine Deel 1

wat doet quarantaine met mentale welzijn
Wat doet quarantaine met ons? Quarantaine heeft een duidelijke invloed op ons psychisch welzijn. Het vraagt grote aanpassingen in ons dagelijks leven om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. Hoe zorg je ervoor dat je mentaal weerbaar en sterk blijft tijdens deze crisis?

Wat doet Quarantaine met ons?

In februari 2020 verscheen in The Lancet, een Brits medisch tijdschrift, dat wekelijks wordt uitgebracht door de Lancet Publishing Group, het artikel “The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence”.

Wetenschappers van verschillende universiteiten namen 24 onderzoeken over psychische gevolgen van quarantaine onder de loep. De term “rapid review” verwijst naar de snelheid in verband met het huidige coronavirus.

wat doet quarantaine met mentale welzijn

Wat is quarantaine?

wat is corona

Quarantaine is een scheiding en beperking van verkeer van mensen die mogelijk zijn blootgesteld aan een besmettelijke ziekte om na te gaan of ze onwel worden, waardoor het risico dat ze anderen infecteren wordt verminderd. Deze definitie verschilt van isolement, scheiding van mensen waarbij de besmettelijke ziekte is vastgesteld, deze definities worden door de media vaak door elkaar gebruikt (Manuell M-E Cukor J Mother Nature versus human nature: public compliance with evacuation and quarantine. Disasters. 2011; 35: 417-442)

Inmiddels begrijpen we allemaal dat quarantaine de verspreiding van het virus kan afremmen met als doel een geleidelijke immuniteit de bewerkstelligen.

Psychische gevolgen van quarantaine

Helaas zitten er echter ook psychische gevolgen aan vast, zoals stemmingswisselingen, depressie, stress, somberheid, irritatie, slaapproblemen, posttraumatische stresssymptomen, boosheid, emotionele vermoeidheid, angst, nervositeit, verdriet en verwardheid.

https://psychologenloket1.nl/corona/De psychische klachten lijken voort te komen uit directe en indirecte gevolgen van quarantaine. Onder de direct factoren vallen verlies van dagelijkse structuur en eenzaamheid. Bij indirecte factoren kan je denken aan conflicten met partner en/of kinderen als gevolg van de quarantaine, verlies bestaanszekerheid, et cetera.

psychische gevolgen van corona

Leven in isolement

Gelukkig worden er in het zelf artikel ook verschillende aanbevelingen gedaan om de quarantaineperiode zo goed mogelijk door te komen en de post-quarantaine klachten te beperken. Uiteraard begint dat met de quarantaineperiode zo kort mogelijk te houden, de mensen zo goed mogelijk te informeren en voorradigheid van drinken eten en medicijnen. Daarnaast wordt aangeraden verveling te voorkomen en de communicatie onderling goed te houden.

Dit laatste is echter makkelijk gezegd dan gedaan zult u denken.. Dat vinden wij ook! We zijn gewend te leven met een drukke agenda’s, voldoende middelen en bepekte vrijetijd.

In de volgende de blog over de effecten van quarantaine gaan we hier dieper op in.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Lees verder

Meer artikelen

Gewoontes doorbreken

Gewoontes we kennen ze allemaal. De routine gewoontes zoals je rituelen bij het wakker worden en opstaan. De sociale gewoontes zoals het dichtklappen bij dominante mensen.

Narcisme kenmerken

Narcisme op een rij

We zien dat er veel aandacht is voor narcisme. Vermoedelijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet om het eigen gedrag te begrijpen… Maar omdat narcisme een relatie onder druk zet en soms zelfs slachtoffers maakt. Partner, vrienden en familie zoeken het internet af naar antwoorden. Daarom hebben we voor jou een lijstje kenmerken samengesteld.

Narcisme

Wat is narcisme?

Er is veel aandacht is voor narcisme. En dat is waarschijnlijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet…. Het zijn de partner, vrienden en familie die zich afvragen wat narcisme is, wat overkomt me, welke invloed heeft het op mij, kan de narcist veranderen, hoe ga ik er mee om en/of hoe kom ik ervan af?!

Mentale gevolgen van een lockdown

Mentale gevolgen van een lockdown

Nederland zit in lockdown. We zitten met onze gezinsleden allemaal op elkaar en irritaties worden uitvergroot. Daarnaast missen we de ontlading die uitjes en feestjes ons bieden. Lees hier de mentale gevolgen van de corona maatregelen.

Shopping Basket