Wachtlijsten GGZ; een probleem voor velen.

anthony-tran-vXymirxr5ac-unsplash
Er zijn veel gevolgen van (te) lang wachten op psychologische hulp denkbaar. Allereerst de duur van de lijdensweg, hoe langer het duurt voordat je psychische klachten afnemen hoe langer je lijdensweg. Daarnaast nemen de klachten vaak toe!

Vektis Intelligence heeft in januari 2020 kwartaalrapportage uitgebracht betreffende wachttijden GGZ over de laatste 3 maanden van 2020 (Q4). De totale gemiddelde wachttijd bleek 14 weken, variërend van 8 tot 22 weken.  Daarnaast zijn de aanmeldwachttijden; de wachttijd tot aan de eerste intake, berekend. De kortste aanmeldwachttijd zijn bijna 6 weken. De langste aanmeldwachttijden zijn 10 tot 13,5 weken.

Wachtlijstoverbrugging Psychologen Loket

Deze cijfer geven aan dat de Treeknorm voor de totale wachttijd (aanmeld- plus behandelwachttijd) van 14 weken van wordt overschreden, namelijk: 14 procent van de instellingen voor generalistische basis-ggz heeft een gemiddelde totale wachttijd langer dan de norm (Bron Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)).

Meer dan alleen vervelend voor de betrokkenen

Er zijn veel gevolgen van (te) lang wachten op psychologische hulp denkbaar. Allereerst de duur van de lijdensweg, hoe langer het duurt voordat je psychische klachten afnemen hoe langer je lijdensweg. Daarnaast nemen de klachten vaak toe! Vanuit leer-theoretisch model kan je beredeneren dat de duur en frequentie van bepaald ‘schadelijk’ gedrag, zoals vermijding, sociale isolatie, ongewenste gewoonten, et cetera bijdragen aan het verstevigen van de gewoonte en het bemoeilijken van de verandering.

Hoe Psychologen Loket jou kan helpen.

Psychologen Loket is van mening dat Loket-lidmaatschappen een passend antwoord zijn op het afremmen en terugdringen van ‘schadelijk’ gedrag al dan niet tijdens een wachtlijst periode. De Loket-lidmaatschappen zijn een unieke nieuwe methode van een psycholoog in jouw leven, namelijk: De mogelijkheid om dagelijks je problemen te bespreken en/of aan je doelen te werken via WhatsApp berichtenverkeer (tekst, audio of video).

https://www.staatvenz.nl/kerncijfers/wachttijden-de-generalistische-basis-ggz

https://wegvandewachtlijst.nl/wp-content/uploads/2020/01/kwartaalrapportage-2019-Q4-2019.pdf

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Lees verder

Meer artikelen

Gewoontes doorbreken

Gewoontes we kennen ze allemaal. De routine gewoontes zoals je rituelen bij het wakker worden en opstaan. De sociale gewoontes zoals het dichtklappen bij dominante mensen.

Narcisme kenmerken

Narcisme op een rij

We zien dat er veel aandacht is voor narcisme. Vermoedelijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet om het eigen gedrag te begrijpen… Maar omdat narcisme een relatie onder druk zet en soms zelfs slachtoffers maakt. Partner, vrienden en familie zoeken het internet af naar antwoorden. Daarom hebben we voor jou een lijstje kenmerken samengesteld.

Narcisme

Wat is narcisme?

Er is veel aandacht is voor narcisme. En dat is waarschijnlijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet…. Het zijn de partner, vrienden en familie die zich afvragen wat narcisme is, wat overkomt me, welke invloed heeft het op mij, kan de narcist veranderen, hoe ga ik er mee om en/of hoe kom ik ervan af?!

Mentale gevolgen van een lockdown

Mentale gevolgen van een lockdown

Nederland zit in lockdown. We zitten met onze gezinsleden allemaal op elkaar en irritaties worden uitvergroot. Daarnaast missen we de ontlading die uitjes en feestjes ons bieden. Lees hier de mentale gevolgen van de corona maatregelen.

Shopping Basket