Verandertaal als wetenschappelijke onderbouwing van de Loket-lidmaatschappen

evoceren_vis948
Motiverende gespreksvoering is een methode die mensen aanzet tot gedragsverandering op een ongedwongen manier. Het is een behandelstijl die uitlokt wat mensen diep van binnen zelf in huis hebben door samen de ambivalentie te onderzoeken.

De laatste decennia wordt onze gezondheidssector meer en meer overspoeld met de zogenaamde welvaartsaandoeningen. Veel van deze aandoeningen staan in nauw contact met ons gedrag (bepaalde vormen van kanker, diabetes type II, hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid, ….). (Ongezond) eten is in overvloed aanwezig, fysieke activiteit is geen vereiste meer, alcohol en tabak zijn niet langer luxeproducten voor speciale gelegenheden, kortom voor de beheersing van deze gezondheidsrisico’s is gedragsverandering de bepalende factor.

Wanneer een cliënt ongemotiveerd lijkt om te veranderen of om goede raad op te volgen, wordt dikwijls aangenomen dat er iets mis is met de cliënt en dat er niets aan te doen valt. Deze aanname klopt meestal niet, niemand is volledig ongemotiveerd. Mensen zijn daarentegen over veel zaken ambivalent, namelijk: tegenstrijdig in de argumenten voor en tegen een bepaalde keuze, al dan niet de keuze voor gedragsverandering.

Motiverende gespreksvoering is een methode die mensen aanzet tot gedragsverandering op een ongedwongen manier. Het is een behandelstijl die uitlokt wat mensen diep van binnen zelf in huis hebben door samen de ambivalentie te onderzoeken.

motivatie verandering

Het onderzoek naar de ambivalentie binnen de cliënt moet worden uitgevoerd door middel van de ORBS-methode, namelijk: Open vragen stellen, Reflectief luisteren, Bevestigen en Samenvatten. Alleen op deze manier voorkom je de reparatiereflex bij de cliënt. De reparatiereflex is de neiging van de mens aan de andere kant van de ambivalentie te kiezen. Bijvoorbeeld: de therapeut zegt dat het hard nodig is om te gaan sporten en de cliënt antwoord daar vanwege drukte geen tijd voor te hebben.

Op het eerste gezicht lijkt dit alleen vermoeiend en zinloos. Echter met deze weerstand bevestigd de cliënt hier zijn eigen drukke agenda, waarmee de kans dat de cliënt daadwerkelijk gaat veranderen afneemt. We zijn daarentegen opzoek naar verandertaal, namelijk: de nadelen van de status quo, voordelen van verandering, de bedoeling te veranderen en optimisme over verandering (: ik wil, ik kan, ik heb nodig en ik ga doen).

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruiken van verandertaal positief gecorreleerd is met de kans dat de cliënt daadwerkelijk verandert (Miller, William R. & Rollnick, Stephen, Motiverende Gespreksvoering 2014).

Dit is een van de pijlers waarop de unieke Loket-lidmaatschappen op gebaseerd zijn. Omdat de cliënt en psycholoog een direct WhatsApp (tekst, audio of video) relatie aangaan kunnen veranderdoelen besproken worden op het moment dat een relevante situatie zich voordoet. In de praktijk zijn er daardoor veel meer motiverende momenten dan in de opzet van de huidige GGZ, namelijk: wekelijks (of minder) ambulant contact. Deze motiverende momenten worden door de psychologen van Psychologen Loket gebruikt om verandertaal uit te lokken, waardoor de kans op daadwerkelijke verandering toeneemt.

https://www.tijdschriftgedragstherapie.nl/inhoud/tijdschrift_artikel/TG-2015-2-4/Motiverende-gespreksvoering

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Lees verder

Meer artikelen

Gewoontes doorbreken

Gewoontes we kennen ze allemaal. De routine gewoontes zoals je rituelen bij het wakker worden en opstaan. De sociale gewoontes zoals het dichtklappen bij dominante mensen.

Narcisme kenmerken

Narcisme op een rij

We zien dat er veel aandacht is voor narcisme. Vermoedelijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet om het eigen gedrag te begrijpen… Maar omdat narcisme een relatie onder druk zet en soms zelfs slachtoffers maakt. Partner, vrienden en familie zoeken het internet af naar antwoorden. Daarom hebben we voor jou een lijstje kenmerken samengesteld.

Narcisme

Wat is narcisme?

Er is veel aandacht is voor narcisme. En dat is waarschijnlijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet…. Het zijn de partner, vrienden en familie die zich afvragen wat narcisme is, wat overkomt me, welke invloed heeft het op mij, kan de narcist veranderen, hoe ga ik er mee om en/of hoe kom ik ervan af?!

Mentale gevolgen van een lockdown

Mentale gevolgen van een lockdown

Nederland zit in lockdown. We zitten met onze gezinsleden allemaal op elkaar en irritaties worden uitvergroot. Daarnaast missen we de ontlading die uitjes en feestjes ons bieden. Lees hier de mentale gevolgen van de corona maatregelen.

Shopping Basket