Trauma
Ingrijpende gebeurtenissen zijn traumatisch en kunnen (langdurig) psychische klachten tot gevolg hebben.  

Wat is
trauma?

Iedereen maakt wel eens iets naars mee. Dat hoort bij het leven. Doorgaans verdwijnt zo’n gebeurtenis na verloop van tijd uit je gedachten. Maar sommige gebeurtenissen zijn zo schokkend dat ze moeilijk te vergeten zijn. Ongeveer 51 tot 82% van de Nederlanders maakt ooit in zijn/haar leven een schokkende gebeurtenis mee. Je kunt een trauma ontwikkelen als reactie op zo’n gebeurtenis. Ingrijpende gebeurtenissen zoals een mishandeling, misbruik, een overval, een verkeersongeluk of oorlogsgeweld zijn traumatisch en kunnen (langdurig) psychische klachten tot gevolg hebben. Ook als getuige van een nare gebeurtenis kun je een trauma ontwikkelen. Hierbij kan het zo zijn dat de gebeurtenis recent is gebeurd, maar het kan ook langer geleden hebben plaatsgevonden.  

Een trauma wordt veroorzaakt door het gevolg van een een enorme hoeveelheid stress. Het lukt niet goed om met deze stress om te gaan, of om de gebeurtenis en de daarbij horende emoties te verwerken. Dit merk je aan zowel psychische als lichamelijke klachten. Je bent bijvoorbeeld somber, hebt hartkloppingen en schrikt snel. Ook klachten als nachtmerries, emotionele herbelevingen en verhoogde prikkelbaarheid komen voor.  

Trauma wordt onderscheiden in enkelvoudig en meervoudig trauma. Wanneer eenmalig iets ergs heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld een verkeersongeluk, spreek je van een enkelvoudig trauma. Maar het kan ook voorkomen dat je langdurig nare dingen hebt meegemaakt, bijvoorbeeld als je meerdere malen bent mishandeld, misbruikt en/of verwaarloosd door een ouder/verzorger in je kindertijd. Dit wordt een meervoudig/complex trauma genoemd. 

Verschillende reacties
trauma

Mensen reageren verschillend op traumatische gebeurtenissen. Niet iedereen raakt getraumatiseerd na een nare ervaring. Ongeveer 7% van de mensen die een traumatische gebeurtenis meemaakt, ontwikkelt een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Het gaat hierbij twee keer zo vaak om vrouwen als mannen. De reden hiervan is nog onduidelijk. Een reden zou kunnen zijn dat vrouwen kwetsbaarder zijn, of omdat vrouwen vaker vervelende dingen zoals seksueel geweld meemaken.  

Shock en ontkenning zijn veelvoorkomende reacties als gevolg van een traumatische gebeurtenis. Deze reacties kunnen ons beschermen tegen de emotionele impact van de gebeurtenis. Je kunt je verdoofd of onthecht voelen, of het kan voorkomen dat je niet direct de intensiteit van een gebeurtenis ervaart.  

Symptomen
trauma

De klachten kunnen grofweg onderverdeeld worden in vier soorten klachten: herbeleving, vermijding, gedrag en gevoelens.  

Herbeleving

 • Flashbacks
 • Nachtmerries
 • Terugkerende herinneringen
 • Bij het denken aan de gebeurtenis: zweten, hartkloppingen, trillen, angst, ademhalings-problemen

Vermijding 

 • Ontkennen wat er gebeurd is 
 • Vermijden van alles wat aan de traumatische gebeurtenis doet denken 
 • Wegvluchten (door bijvoorbeeld overmatig veel werken of drinken) 
 • Terugtrekken uit dagelijkse activiteiten, jezelf isoleren 

Gedrag en gevoelens 

 • Sneller prikkelbaar/geïrriteerd 
 • Sneller schrikken/overdreven waakzaamheid 
 • Stemmingswisselingen 
 • Angstig, nerveus, boos of somber voelen 
 • Concentratieproblemen 
 • Slaapproblemen 
 • Verandering in eetlust 
 • Fysieke symptomen zoals stress, hoofdpijn en misselijkheid 
 • Verergering van bestaande medische condities 

Soorten
trauma

Er zijn verschillende soorten traumatische gebeurtenissen: (seksueel) misbruik, verkrachting, moord en verwaarlozing.  

Jeugdtrauma 
Jeugdtrauma’s (waaronder vroegkinderlijke trauma’s) zijn onder te verdelen in de volgende categorieën: 

 • Seksueel misbruik; 
 • Lichamelijke mishandeling; 
 • Emotioneel misbruik: als een kind gechanteerd of gekleineerd wordt; 
 • Emotionele verwaarlozing: als een kind nauwelijks liefde, warmte en aandacht krijgt van de ouders.  

Complex trauma 
Een complex trauma, ook wel complexe posttraumatische-stressstoornis genoemd, wordt ontwikkeld wanneer iemand ernstig en langdurig is getraumatiseerd op jonge leeftijd. Voorbeelden hiervan zijn mishandeling, misbruik en verwaarlozing. De symptomen van complexe PTSS zijn ernstiger, duren langer dan de symptomen van PTSS en komen vaak pas op volwassen leeftijd naar boven. Voorbeelden van deze symptomen zijn herbeleving van het trauma, nachtmerries, wisselende stemmingen, angsten, depressies en eetproblemen.  

Behandeling
trauma

Er zijn verschillende methodes die kunnen helpen bij het verwerken van de traumatische gebeurtenis(sen): psychotherapie, EMDR en/of medicatie. Bij psychotherapie staat praten/schrijven over de schokkende gebeurtenis centraal. Door er veel over te praten/schrijven in een veilige omgeving slijten de bijbehorende emoties. Je ervaringen krijgen op deze manier een ‘gewone’ plaats in je leven. Bij EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) roep je onder begeleiding van een therapeut een nare herinnering op, terwijl je tegelijkertijd met je ogen een lichtje, een pendel of een ander voorwerp ritmisch van links naar rechts volgt. Hierdoor neemt de kracht en de emotionele lading van een nare herinnering af. Tot slot kan medicatie tegen angst en depressie (antidepressiva) de behandeling ondersteunen

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Lees verder

Meer artikelen

Gewoontes doorbreken

Gewoontes we kennen ze allemaal. De routine gewoontes zoals je rituelen bij het wakker worden en opstaan. De sociale gewoontes zoals het dichtklappen bij dominante mensen.

Narcisme kenmerken

Narcisme op een rij

We zien dat er veel aandacht is voor narcisme. Vermoedelijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet om het eigen gedrag te begrijpen… Maar omdat narcisme een relatie onder druk zet en soms zelfs slachtoffers maakt. Partner, vrienden en familie zoeken het internet af naar antwoorden. Daarom hebben we voor jou een lijstje kenmerken samengesteld.

Narcisme

Wat is narcisme?

Er is veel aandacht is voor narcisme. En dat is waarschijnlijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet…. Het zijn de partner, vrienden en familie die zich afvragen wat narcisme is, wat overkomt me, welke invloed heeft het op mij, kan de narcist veranderen, hoe ga ik er mee om en/of hoe kom ik ervan af?!

Mentale gevolgen van een lockdown

Mentale gevolgen van een lockdown

Nederland zit in lockdown. We zitten met onze gezinsleden allemaal op elkaar en irritaties worden uitvergroot. Daarnaast missen we de ontlading die uitjes en feestjes ons bieden. Lees hier de mentale gevolgen van de corona maatregelen.

Shopping Basket