Thema´s

De kennisbank op het gebied van psychologie!
Thema´s

Onderwerpen

Dementie

Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziekten, waarbij de hersenfuncties geleidelijk achteruit gaan. Het wordt veroorzaakt door onherstelbare aantasting van de hersenen.

Lees verder
Loslaten

Loslaten

Loslaten houdt in dat iemand iets fysiek, emotioneel en/of mentaal loslaat. Denk aan een relatie, teleurstelling, boosheid of een specifieke gedachte.

Lees verder
liefde en relatie

Liefde en relaties

Liefde is iets heel moois, maar kan tegelijkertijd ook heel pijnlijk zijn. Hier lees je alles over verliefd zijn, verschillende soorten relaties, relationele problemen en adviezen om je relatie gezond te houden.  

Lees verder
Eetgedrag

Eetgedrag

Hier lees je alles over eetgedrag, de relatie tussen voeding en psychische klachten, eetproblemen, afvallen en over de verschillende eetstoornissen.

Lees verder
Burn-out

Burn-out

Een burn-out is het gevolg van langdurige, emotionele overbelasting en stress. Het lukt je niet om met deze spanning om te gaan, waardoor je je geestelijk en lichamelijk compleet uitgeput voelt.

Lees verder
perfectionisme

Perfectionisme

Perfectionisme wordt vaak als een positieve kwaliteit omschreven. Maar altijd naar perfectie streven kan ook nadelen met zich mee brengen.

Lees verder
Meer onderwerpen
Hooegbegaafd

Hoogbegaafd

Wie minimaal 130 scoort op een intelligentietest mag zich hoogbegaafd noemen. Maar intelligentie bestaat uit meer dan alleen een hoog IQ.

Lees verder
opvoeden

Opvoeden

Opvoeden is het proces waarbij een kind wordt begeleidt en ondersteunt in zijn ontwikkeling om daarna zelfstandig in de samenleving mee te kunnen draaien. Iedere opvoeding is anders en er bestaat geen perfecte opvoeding.

Lees verder
Hoogsensitief

Hoogsensitief

Mensen die hoogsensitief zijn hebben een aangeboren gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving en ervaren meer en intenser dan anderen. Hoogsensitiviteit heeft zowel voor- als nadelen.  

Lees verder
Fred van leer sextape

Online seksueel misbruik

Een gelekte sextape van Fred van Leer. Het zoveelste bekende slachtoffer van niet-consensuele pornografie. Een ziekenhuis opname. Wat zijn nu precies de psychische gevolgen van online seksueel misbruik?

Lees verder
Dwang

Dwang

Een dwangstoornis, ook wel obsessieve-compulsieve stoornis genoemd, wordt gekenmerkt door steeds terugkerende dwanggedachten en dwangbeelden (obsessies). Daarnaast ervaar je een dwang om bepaalde handelingen zoals handen wassen uit te voeren (compulsies).

Lees verder
Meer onderwerpen
Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling bestaat uit het ontwikkelen van specifieke kennis en vaardigheden. Ook lees je meer over persoonlijke groei, kernkwaliteiten, leren loslaten en veerkracht.  

Lees verder
Assertiviteit

Assertiviteit

Assertiviteit houdt in dat je op een tactvolle wijze opkomt voor je mening, wensen of belangen. Als je moeite hebt met het zeggen van ‘nee’, kan je leren om assertiever in het leven te staan. 

Lees verder
Narcisme

Narcisme

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft twee zijden. Enerzijds staat een opgeblazen gevoel van zelfbelang en bewondering van anderen centraal, anderzijds is er sprake van een extreem gevoel van minderwaardigheid en onzekerheid.  

Lees verder
Grenzen

Grenzen

Sommige onder ons hebben moeite met het stellen van grenzen. Het kan hierbij gaan om een weigering op een verzoek of grensoverschrijdend gedrag van de ander. Waarom is dit eigenlijk zo moeilijk en lijkt het alsof we er niet vanaf kunnen komen?

Lees verder
Depressie

Depressie

Een depressie wordt voornamelijk gekenmerkt door een langdurige aanwezigheid van sombere gevoelens en/of verminderde interesse of plezier hebben in bijna alles wat je doet. De oorzaken en gevolgen van een depressie verschillen per persoon.

Lees verder
Familie

Familie

Onze familie heeft veel invloed op ons leven. Dit kan positief zijn, maar ook negatief. Hier lees je alles over verschillende familiebanden, hechtingsstijlen en familieproblemen.  

Lees verder
Meer onderwerpen
ADHD

ADHD

Hoe ADHD tot uiting komt, verschilt van persoon tot persoon. Niet elke ADHD’er heeft in dezelfde mate last van concentratieproblemen, hyperactiviteit of impulsiviteit. Ook iemand met ADHD kan op bepaalde momenten geconcentreerd of rustig zijn.

Lees verder
Borderline

Borderline

Borderline kenmerkt zich door een instabiel zelfbeeld en sterke wisselingen in gedachten, stemmingen en gedrag.  

Lees verder
Autisme

Autisme

Bij mensen met autisme gaat de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dat kan lastig zijn voor zowel henzelf als hun omgeving. 

Lees verder
Schizofrenie

Schizofrenie

Het belangrijkste symptoom van schizofrenie is het doormaken van één of meerdere psychosen; hierbij is het contact met de werkelijkheid ernstig verstoord.  

Lees verder
Angst

Angst

Angst is een goedbedoeld trucje van ons brein om ons veilig te houden. Maar wat als je angstig bent in situaties waarin dat eigenlijk niet nodig is?

Lees verder
Trauma

Trauma

Ingrijpende gebeurtenissen zijn traumatisch en kunnen (langdurig) psychische klachten tot gevolg hebben.  

Lees verder

Nieuwste artikelen

quarantaine corona mentaal gezond blijven

Quarantaine Deel 2

Verlies van structuur tijdens quarantaine. Quarantaine heeft een duidelijke invloed op ons psychisch welzijn. Het vraagt grote aanpassingen in ons dagelijks leven om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. Hoe zorg je ervoor dat je mentaal weerbaar en sterk blijft tijdens deze crisis?

Lees verder
onzeker tiener

De onzekere tiener

In de praktijk waar ik werk als orthopedagoog, ontmoette ik de 16-jarige Sophie, zij kwam binnen met veel somberheid, ze zat veel thuis op haar kamer, had paniekaanvallen en was ontzettend onzeker over zichzelf.

Lees verder
wat doet quarantaine met mentale welzijn

Quarantaine Deel 1

Wat doet quarantaine met ons? Quarantaine heeft een duidelijke invloed op ons psychisch welzijn. Het vraagt grote aanpassingen in ons dagelijks leven om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. Hoe zorg je ervoor dat je mentaal weerbaar en sterk blijft tijdens deze crisis?

Lees verder
Thema´s

De onbegrensde mogelijkheden van online psychologische hulp

Onderzoek suggereert sterk dat online door een therapeut ondersteunde CGT doeltreffend is bij de behandeling van een aantal veelvoorkomende psychische stoornissen bij volwassenen. Het wordt gekenmerkt door sterke effecten en klinisch significante verbetering, en door acceptabele therapietrouw en hoge klanttevredenheid.

Lees verder

Advies