Onderwerpen

Persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling bestaat uit het ontwikkelen van specifieke kennis en vaardigheden. Ook lees je meer over persoonlijke groei, kernkwaliteiten, leren loslaten en veerkracht.

Online seksueel misbruik
Een gelekte sextape van Fred van Leer. Het zoveelste bekende slachtoffer van niet-consensuele pornografie. Een ziekenhuis opname. Wat zijn nu precies de psychische gevolgen van online seksueel misbruik?

Angst
Angst is een goedbedoeld trucje van ons brein om ons veilig te houden. Maar wat als je angstig bent in situaties waarin dat eigenlijk niet nodig is?

Loslaten
Loslaten houdt in dat iemand iets fysiek, emotioneel en/of mentaal loslaat. Denk aan een relatie, teleurstelling, boosheid of een specifieke gedachte.

Opvoeden
Opvoeden is het proces waarbij een kind wordt begeleidt en ondersteunt in zijn ontwikkeling om daarna zelfstandig in de samenleving mee te kunnen draaien. Iedere opvoeding is anders en er bestaat geen perfecte opvoeding.

Eetgedrag
Hier lees je alles over eetgedrag, de relatie tussen voeding en psychische klachten, eetproblemen, afvallen en over de verschillende eetstoornissen.

Depressie
Een depressie wordt voornamelijk gekenmerkt door een langdurige aanwezigheid van sombere gevoelens en/of verminderde interesse of plezier hebben in bijna alles wat je doet. De oorzaken en gevolgen van een depressie verschillen per persoon.

Borderline
Borderline kenmerkt zich door een instabiel zelfbeeld en sterke wisselingen in gedachten, stemmingen en gedrag.

Perfectionisme
Perfectionisme wordt vaak als een positieve kwaliteit omschreven. Maar altijd naar perfectie streven kan ook nadelen met zich mee brengen.

Hoogbegaafd
Wie minimaal 130 scoort op een intelligentietest mag zich hoogbegaafd noemen. Maar intelligentie bestaat uit meer dan alleen een hoog IQ.

Assertiviteit
Assertiviteit houdt in dat je op een tactvolle wijze opkomt voor je mening, wensen of belangen. Als je moeite hebt met het zeggen van ‘nee’, kan je leren om assertiever in het leven te staan.

Liefde en relaties
Liefde is iets heel moois, maar kan tegelijkertijd ook heel pijnlijk zijn. Hier lees je alles over verliefd zijn, verschillende soorten relaties, relationele problemen en adviezen om je relatie gezond te houden.

Familie
Onze familie heeft veel invloed op ons leven. Dit kan positief zijn, maar ook negatief. Hier lees je alles over verschillende familiebanden, hechtingsstijlen en familieproblemen.

Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. Maar hoe kom je aan een gezonde dosis zelfvertrouwen?

Grenzen
Sommige onder ons hebben moeite met het stellen van grenzen. Het kan hierbij gaan om een weigering op een verzoek of grensoverschrijdend gedrag van de ander. Waarom is dit eigenlijk zo moeilijk en lijkt het alsof we er niet vanaf kunnen komen?

Autisme
Bij mensen met autisme gaat de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dat kan lastig zijn voor zowel henzelf als hun omgeving.

Schizofrenie
Het belangrijkste symptoom van schizofrenie is het doormaken van één of meerdere psychosen; hierbij is het contact met de werkelijkheid ernstig verstoord.

Trauma
Ingrijpende gebeurtenissen zijn traumatisch en kunnen (langdurig) psychische klachten tot gevolg hebben.

Narcisme
Een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft twee zijden. Enerzijds staat een opgeblazen gevoel van zelfbelang en bewondering van anderen centraal, anderzijds is er sprake van een extreem gevoel van minderwaardigheid en onzekerheid.

Dwang
Een dwangstoornis, ook wel obsessieve-compulsieve stoornis genoemd, wordt gekenmerkt door steeds terugkerende dwanggedachten en dwangbeelden (obsessies). Daarnaast ervaar je een dwang om bepaalde handelingen zoals handen wassen uit te voeren (compulsies).

Dementie
Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziekten, waarbij de hersenfuncties geleidelijk achteruit gaan. Het wordt veroorzaakt door onherstelbare aantasting van de hersenen.

ADHD
Hoe ADHD tot uiting komt, verschilt van persoon tot persoon. Niet elke ADHD’er heeft in dezelfde mate last van concentratieproblemen, hyperactiviteit of impulsiviteit. Ook iemand met ADHD kan op bepaalde momenten geconcentreerd of rustig zijn.

Burn-out
Een burn-out is het gevolg van langdurige, emotionele overbelasting en stress. Het lukt je niet om met deze spanning om te gaan, waardoor je je geestelijk en lichamelijk compleet uitgeput voelt.

Hoogsensitief
Mensen die hoogsensitief zijn hebben een aangeboren gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving en ervaren meer en intenser dan anderen. Hoogsensitiviteit heeft zowel voor- als nadelen.
Nieuwste artikelen

Huidhonger
De maatregelen worden versoepeld, maar ‘social distancing’ de norm is. We schudden geen handen, we zitten niet dicht tegen elkaar aan en omhelzen elkaar niet. Wat doet dat eigenlijk met een mens?

Help, mijn kind luistert niet!
Soms lijkt het wel alsof je tegen een muur praat! Wanneer je al vijf keer hebt gevraagd of jouw kind iets wil doen of juist ergens mee wil stoppen, is het soms moeilijk om geduldig te blijven.

Coping tijdens de pandemie
Vervelende opdrachten uitstellen, verdriet wegdrinken, piekeren over problemen of juist aanpakken en de problemen oplossen; in ons leven ontwikkelen wij onze eigen strategieën om met problemen of stress om te gaan.

Angst en onzekerheid tijdens corona
Over de hele wereld zijn mensen angstig door het coronavirus. Angstig om besmet te raken, angstig vanwege dierbaren in een risicogroep of angst te overlijden. Niet alleen het coronavirus zelf, maar ook de angst ervoor lijken we op elkaar over te dragen.

Bore-out
Hoe kan dat, dat je helemaal niets hebt gedaan op een dag en toch alleen maar je bed in wilt en nergens energie voor hebt? En hoe komt het zo moeilijk motivatie op te brengen?

Quarantaine Deel 3
Communicatie tijdens quarantaine. Quarantaine heeft een duidelijke invloed op ons psychisch welzijn. Het vraagt grote aanpassingen in ons dagelijks leven. Hoe zorg je ervoor dat je mentaal weerbaar en sterk blijft tijdens deze crisis?