Thema´s

De kennisbank op het gebied van psychologie!
Thema´s

Onderwerpen

Trauma

Trauma

Ingrijpende gebeurtenissen zijn traumatisch en kunnen (langdurig) psychische klachten tot gevolg hebben.  

Lees verder
Hoogsensitief

Hoogsensitief

Mensen die hoogsensitief zijn hebben een aangeboren gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving en ervaren meer en intenser dan anderen. Hoogsensitiviteit heeft zowel voor- als nadelen.  

Lees verder
Fred van leer sextape

Online seksueel misbruik

Een gelekte sextape van Fred van Leer. Het zoveelste bekende slachtoffer van niet-consensuele pornografie. Een ziekenhuis opname. Wat zijn nu precies de psychische gevolgen van online seksueel misbruik?

Lees verder
Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. Maar hoe kom je aan een gezonde dosis zelfvertrouwen? 

Lees verder
Hooegbegaafd

Hoogbegaafd

Wie minimaal 130 scoort op een intelligentietest mag zich hoogbegaafd noemen. Maar intelligentie bestaat uit meer dan alleen een hoog IQ.

Lees verder
Narcisme

Narcisme

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft twee zijden. Enerzijds staat een opgeblazen gevoel van zelfbelang en bewondering van anderen centraal, anderzijds is er sprake van een extreem gevoel van minderwaardigheid en onzekerheid.  

Lees verder
Meer onderwerpen
Grenzen

Grenzen

Sommige onder ons hebben moeite met het stellen van grenzen. Het kan hierbij gaan om een weigering op een verzoek of grensoverschrijdend gedrag van de ander. Waarom is dit eigenlijk zo moeilijk en lijkt het alsof we er niet vanaf kunnen komen?

Lees verder
Familie

Familie

Onze familie heeft veel invloed op ons leven. Dit kan positief zijn, maar ook negatief. Hier lees je alles over verschillende familiebanden, hechtingsstijlen en familieproblemen.  

Lees verder
Assertiviteit

Assertiviteit

Assertiviteit houdt in dat je op een tactvolle wijze opkomt voor je mening, wensen of belangen. Als je moeite hebt met het zeggen van ‘nee’, kan je leren om assertiever in het leven te staan. 

Lees verder
Depressie

Depressie

Een depressie wordt voornamelijk gekenmerkt door een langdurige aanwezigheid van sombere gevoelens en/of verminderde interesse of plezier hebben in bijna alles wat je doet. De oorzaken en gevolgen van een depressie verschillen per persoon.

Lees verder
perfectionisme

Perfectionisme

Perfectionisme wordt vaak als een positieve kwaliteit omschreven. Maar altijd naar perfectie streven kan ook nadelen met zich mee brengen.

Lees verder
Autisme

Autisme

Bij mensen met autisme gaat de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dat kan lastig zijn voor zowel henzelf als hun omgeving. 

Lees verder
Meer onderwerpen
Dwang

Dwang

Een dwangstoornis, ook wel obsessieve-compulsieve stoornis genoemd, wordt gekenmerkt door steeds terugkerende dwanggedachten en dwangbeelden (obsessies). Daarnaast ervaar je een dwang om bepaalde handelingen zoals handen wassen uit te voeren (compulsies).

Lees verder
ADHD

ADHD

Hoe ADHD tot uiting komt, verschilt van persoon tot persoon. Niet elke ADHD’er heeft in dezelfde mate last van concentratieproblemen, hyperactiviteit of impulsiviteit. Ook iemand met ADHD kan op bepaalde momenten geconcentreerd of rustig zijn.

Lees verder
opvoeden

Opvoeden

Opvoeden is het proces waarbij een kind wordt begeleidt en ondersteunt in zijn ontwikkeling om daarna zelfstandig in de samenleving mee te kunnen draaien. Iedere opvoeding is anders en er bestaat geen perfecte opvoeding.

Lees verder
Schizofrenie

Schizofrenie

Het belangrijkste symptoom van schizofrenie is het doormaken van één of meerdere psychosen; hierbij is het contact met de werkelijkheid ernstig verstoord.  

Lees verder
Loslaten

Loslaten

Loslaten houdt in dat iemand iets fysiek, emotioneel en/of mentaal loslaat. Denk aan een relatie, teleurstelling, boosheid of een specifieke gedachte.

Lees verder
Burn-out

Burn-out

Een burn-out is het gevolg van langdurige, emotionele overbelasting en stress. Het lukt je niet om met deze spanning om te gaan, waardoor je je geestelijk en lichamelijk compleet uitgeput voelt.

Lees verder
Meer onderwerpen
Eetgedrag

Eetgedrag

Hier lees je alles over eetgedrag, de relatie tussen voeding en psychische klachten, eetproblemen, afvallen en over de verschillende eetstoornissen.

Lees verder
Borderline

Borderline

Borderline kenmerkt zich door een instabiel zelfbeeld en sterke wisselingen in gedachten, stemmingen en gedrag.  

Lees verder
Angst

Angst

Angst is een goedbedoeld trucje van ons brein om ons veilig te houden. Maar wat als je angstig bent in situaties waarin dat eigenlijk niet nodig is?

Lees verder
liefde en relatie

Liefde en relaties

Liefde is iets heel moois, maar kan tegelijkertijd ook heel pijnlijk zijn. Hier lees je alles over verliefd zijn, verschillende soorten relaties, relationele problemen en adviezen om je relatie gezond te houden.  

Lees verder
Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling bestaat uit het ontwikkelen van specifieke kennis en vaardigheden. Ook lees je meer over persoonlijke groei, kernkwaliteiten, leren loslaten en veerkracht.  

Lees verder

Nieuwste artikelen

Thema´s

Gewoontes doorbreken

Gewoontes we kennen ze allemaal. De routine gewoontes zoals je rituelen bij het wakker worden en opstaan. De sociale gewoontes zoals het dichtklappen bij dominante mensen.

Lees verder
Narcisme kenmerken

Narcisme op een rij

We zien dat er veel aandacht is voor narcisme. Vermoedelijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet om het eigen gedrag te begrijpen… Maar omdat narcisme een relatie onder druk zet en soms zelfs slachtoffers maakt. Partner, vrienden en familie zoeken het internet af naar antwoorden. Daarom hebben we voor jou een lijstje kenmerken samengesteld.

Lees verder
Narcisme

Wat is narcisme?

Er is veel aandacht is voor narcisme. En dat is waarschijnlijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet…. Het zijn de partner, vrienden en familie die zich afvragen wat narcisme is, wat overkomt me, welke invloed heeft het op mij, kan de narcist veranderen, hoe ga ik er mee om en/of hoe kom ik ervan af?!

Lees verder
Mentale gevolgen van een lockdown

Mentale gevolgen van een lockdown

Nederland zit in lockdown. We zitten met onze gezinsleden allemaal op elkaar en irritaties worden uitvergroot. Daarnaast missen we de ontlading die uitjes en feestjes ons bieden. Lees hier de mentale gevolgen van de corona maatregelen.

Lees verder
Thema´s

Winterdepressie of winterblues

De dagen worden korter en de lucht wordt kouder. De winter staat voor de deur en de zomer lijkt zo ver weg. Voor veel mensen het moment voor een winterdepressie of winterblues, ook bekend als winterdip.

Lees verder

Advies

Rouw

“Rouwen doe je pas wanneer iemand dood is”

Het zijn vooral de mantelzorgers die last hebben van deze anticiperende rouw. Door onbegrip en negatieve reacties vanuit de omgeving zoals ‘wat klaag je nou?’ of ‘hij/zij leeft toch nog?’ kunnen deze mensen zich vaak eenzaam en geïsoleerd voelen.

Lees verder
Thema´s

Wat zijn de vroege tekenen van schizofrenie?

Bij de oorzaak van schizofrenie speelt erfelijkheid een rol, maar genetische aanleg alleen is niet de enige factor. Het gaat ook om belastende omstandigheden (stressvolle situaties) waarin iemand dusdanig kwetsbaar is dat een psychose de kans krijgt.

Lees verder