Schizofrenie

Schizofrenie
Het belangrijkste symptoom van schizofrenie is het doormaken van één of meerdere psychosen; hierbij is het contact met de werkelijkheid ernstig verstoord.  

Wat is
schizofrenie?

Mensen met schizofrenie hebben een langdurige psychose of meerdere psychosen doorgemaakt en ondervinden in de tussenliggende periodes problemen met functioneren. Een psychose is een toestand waarbij je contact met de werkelijkheid ernstig verstoord is. Mensen in een psychose leven in hun eigen werkelijkheid.

Schizofrenie komt voor bij bijna 1% van de Nederlandse bevolking. Schizofrenie komt meestal voor het eerst tot uiting bij mensen tussen het zestiende en dertigste levensjaar. De symptomen variëren sterk van persoon tot persoon. Het komt bij mannen en vrouwen evenveel voor, maar mannen kijgen het op een gemiddeld jongere leeftijd.   

Het woord schizofrenie komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘gespleten geest’. Mensen met schizofrenie hebben echter geen meerdere persoonlijkheden. De gedachte dat iemand met schizofrenie een gespleten persoonlijkheid heeft, is dus onterecht.  

Hoe ontstaat
schizofrenie?

Het is onduidelijk wat de oorzaak is voor het ontstaan van schizofreen gedrag. Meestal ontstaat schizofrenie door een combinatie van biologische, sociale en psychologische factoren. Schizofrenie is deels erfelijk: iemand met een schizofreniepatiënt in zijn directe familie loopt tien keer zoveel risico om de ziekte te ontwikkelen als anderen, bij eeneïge tweelingen is de kans zelfs 50%. Maar niet iedereen met een genetische kwetsbaarheid wordt ziek; omgekeerd kan iemand tevens ziek worden zonder dat er sprake is van een genetische component. Verder kunnen stress, sommige infecties, traumatische levensgebeurtenissen en drugsgebruik de gevoeligheid voor psychosen vergroten.  

Symptomen
schizofrenie

Het belangrijkste symptoom van schizofrenie is het doormaken van één of meerdere psychosen (verstoring van de werkelijkheid). Mogelijke kenmerken van een psychose zijn: 

  • Wanen: als je een psychose hebt, kun je ervan overtuigd zijn dat er iets vreemds aan de hand is. Je denkt bijvoorbeeld dat je wordt achtervolgd, bespioneerd of vergiftigd. Mensen uit je omgeving beleven de werkelijkheid op dat moment niet zoals jij. Je kunt achterdochtig zijn en iedereen wantrouwen, ook je naasten. Als deze overtuiging erg sterk is, spreekt men van wanen of waandenkbeelden.  
  • Hallucinaties: als je dingen ziet, hoort, ruikt, voelt of proeft die andere mensen niet ervaren, spreekt men van hallucinaties. Een bekend voorbeeld is het horen van stemmen, terwijl je alleen bent of niemand iets zegt. Dit kan beangstigend zijn, zeker als deze stemmen commentaar op je hebben, schelden of je (gevaarlijke) opdrachten geven.  
  • Verwardheid: gedurende een psychose kun je niet goed helder denken. Je gedachten gaan bijvoorbeeld heel snel of juist traag. Ook een chaotische denkwijze kan voorkomen; je gedachten lijken van de hak op de tak te springen. Dit komt tot uiting doordat je niet meer geordend kunt spreken, ook wel gedesorganiseerde spraak genoemd.  
  • Catatonie: een psychose kan bestaan uit een periode waarin je nauwelijks beweegt en/of spreekt. Je blijft bijvoorbeeld lang in dezelfde houding staan en eet of drinkt nauwelijks.  
  • Somberheid (depressie) en angst: een psychose kan je somber of angstig maken, waardoor je je niet meer onder andere mensen durft te begeven.
  • Geen besef van de psychose: een psychose is een verstoring van de werkelijkheid, waardoor zowel wanen als hallucinaties ‘echt’ lijken. Hierdoor is het moeilijk om bij jezelf te merken dat er sprake is van een psychose. Dit kan zorgen voor problemen bij jezelf en je omgeving. 
  • Apathie: hierbij voelt het alsof je hoofd helemaal leeg is. Concentreren op het werk lukt niet meer, je komt nergens toe, je hebt een matte gezichtsuitdrukking, blijft veel in bed liggen of er komen weinig spontane gedachten in je op.  

Psychose &
schizofrenie

Niet iedereen die een psychose doormaakt heeft schizofrenie. Sommige mensen hebben alleen lichte psychotische episoden en herstellen daarvan, anderen zijn hun hele leven ernstig beperkt. Ook zijn er mensen die tekenen van kwetsbaarheid voor het krijgen van een psychose hebben, maar nooit echt ziek zijn. Men spreekt van schizofrenie als de psychotische symptomen en de problemen met functioneren minimaal zes maanden aanhouden.  

Behandeling
schizofrenie

De behandeling van psychosen bestaat meestal uit het geven van medicatie (antipsychotica), voorlichting geven, psychologische behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie en hulp bij het dagelijkse functioneren. Het precieze verloop van de behandeling hangt af van de ernst van de klachten en de soort klachten. Bij ernstige psychotische symptomen is de betrokkenheid van familie en vrienden erg belangrijk.  

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Lees verder

Meer artikelen

Gewoontes doorbreken

Gewoontes we kennen ze allemaal. De routine gewoontes zoals je rituelen bij het wakker worden en opstaan. De sociale gewoontes zoals het dichtklappen bij dominante mensen.

Narcisme kenmerken

Narcisme op een rij

We zien dat er veel aandacht is voor narcisme. Vermoedelijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet om het eigen gedrag te begrijpen… Maar omdat narcisme een relatie onder druk zet en soms zelfs slachtoffers maakt. Partner, vrienden en familie zoeken het internet af naar antwoorden. Daarom hebben we voor jou een lijstje kenmerken samengesteld.

Narcisme

Wat is narcisme?

Er is veel aandacht is voor narcisme. En dat is waarschijnlijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet…. Het zijn de partner, vrienden en familie die zich afvragen wat narcisme is, wat overkomt me, welke invloed heeft het op mij, kan de narcist veranderen, hoe ga ik er mee om en/of hoe kom ik ervan af?!

Mentale gevolgen van een lockdown

Mentale gevolgen van een lockdown

Nederland zit in lockdown. We zitten met onze gezinsleden allemaal op elkaar en irritaties worden uitvergroot. Daarnaast missen we de ontlading die uitjes en feestjes ons bieden. Lees hier de mentale gevolgen van de corona maatregelen.

Shopping Basket