“Perfectionisme is een positieve kwaliteit”

jessica-felicio-_cvwXhGqG-o-unsplash
Een perfectionist zich voor honderd procent in, gaat voor het hoogst haalbare. Hierdoor hoeven zij achteraf bijna nooit tegen zichzelf te zeggen “dat ik beter mijn best had moeten doen”.

Geen fouten maken, maximaal presteren, de lat hoog leggen, hoge eisen hebben en uitblinken ten opzichte van anderen; dit zijn kenmerken van een perfectionist. Als je perfectionistisch bent, heb je de behoefte dingen volmaakt te willen doen. Perfectionisme betekent het letterlijk perfect willen doen. Het is voor een deel aangeboren onderdeel van je karakter en voor een deel het product van de sociale omgeving: als ouders hoge verwachtingen hebben en/of zelf erg perfectionistisch zijn, maakt dit de kans groter dat hun kind perfectionistische trekjes krijgt.

Perfectionisme kan zo zijn valkuilen hebben. Een perfectionist maakt het niet alleen lastig voor zichzelf, maar ook voor zijn omgeving. Er wordt vaak gezegd dat perfectionisten slecht tegen fouten kunnen, een hoger stressniveau hebben, dat ze de focus leggen op wat minder goed lukt, dat ze niet echt kunnen genieten van successen en dat ze kritisch zijn op zichzelf én anderen. Samenwerken met een perfectionist kan dus ook voor de nodige problemen zorgen.

Maar is perfectionisme alleen maar negatief? Nee. Perfectionistisch zijn brengt ook genoeg voordelen met zich mee. In sommige gevallen is het juist belangrijk om naar perfectie te streven. Denk maar eens aan topsporters, topadvocaten of hartchirurgen.

Een ander voordeel is dat een perfectionist zich voor (meer dan) honderd procent inzet: perfectionisten gaan voor het hoogst haalbare. Hierdoor hoeven zij achteraf bijna nooit tegen zichzelf te zeggen “dat ik beter mijn best had moeten doen”. Daarnaast hebben perfectionisten oog voor detail: ze zien dingen waar anderen overheen kijken. Hierdoor kun je als perfectionist op belangrijke momenten het verschil maken. Bovendien dagen perfectionisten niet alleen zichzelf, maar ook anderen uit. Dit kan je als negatief zien, maar de positieve kant ervan is dat perfectionisten de kwaliteit van wat zij (en anderen) doen, altijd proberen te verbeteren. Hierdoor kan je grote stappen maken. Tot slot zijn perfectionisten mensen waarop je kan bouwen. Wanneer je samenwerkt met een perfectionist, weet je wat je aan deze persoon hebt. Ze gooien er nooit met de pet naar, nemen hun werk serieus en komen afspraken na. Hierdoor kweken ze in een hoog tempo vertrouwen bij anderen.

Joachim Stoeber, professor in de psychologie aan de Universiteit van Kent, onderscheidt twee soorten perfectionisme: niet-aangepast (maladaptief) perfectionisme en aangepast (adaptief) perfectionisme. In beide gevallen draait het om het willen bereiken van de top, maar bij niet-aangepast (maladaptief) perfectionisme wordt je voortdurend gekweld door de angst om te falen. Bij aangepast (adaptief) perfectionisme raak je echter niet van streek wanneer iets niet lukt. Aangepast (adaptief) perfectionisme wordt ook wel gezond perfectionisme genoemd: positief perfectionistisch gedrag is fouten en kritiek zien als iets waar je van kunt leren.

Om terug te komen op de vraag of “Perfectionisme een positieve kwaliteit is” kan deze worden beantwoord met “ja”, mits je er een goede balans in kan houden: je legt de lat zo hoog mogelijk, maar weet ook wanneer je moet stoppen met perfectioneren.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Lees verder

Meer artikelen

Gewoontes doorbreken

Gewoontes we kennen ze allemaal. De routine gewoontes zoals je rituelen bij het wakker worden en opstaan. De sociale gewoontes zoals het dichtklappen bij dominante mensen.

Narcisme kenmerken

Narcisme op een rij

We zien dat er veel aandacht is voor narcisme. Vermoedelijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet om het eigen gedrag te begrijpen… Maar omdat narcisme een relatie onder druk zet en soms zelfs slachtoffers maakt. Partner, vrienden en familie zoeken het internet af naar antwoorden. Daarom hebben we voor jou een lijstje kenmerken samengesteld.

Narcisme

Wat is narcisme?

Er is veel aandacht is voor narcisme. En dat is waarschijnlijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet…. Het zijn de partner, vrienden en familie die zich afvragen wat narcisme is, wat overkomt me, welke invloed heeft het op mij, kan de narcist veranderen, hoe ga ik er mee om en/of hoe kom ik ervan af?!

Mentale gevolgen van een lockdown

Mentale gevolgen van een lockdown

Nederland zit in lockdown. We zitten met onze gezinsleden allemaal op elkaar en irritaties worden uitvergroot. Daarnaast missen we de ontlading die uitjes en feestjes ons bieden. Lees hier de mentale gevolgen van de corona maatregelen.

Shopping Basket