Perfectionisme

perfectionisme
Perfectionisme wordt vaak als een positieve kwaliteit omschreven. Maar altijd naar perfectie streven kan ook nadelen met zich mee brengen.

Wat is
perfectionisme?

Als je perfectionistisch bent, heb je de behoefte dingen volmaakt te willen doen. Geen fouten maken, maximaal presteren, de lat hoog leggen, hoge eisen hebben en uitblinken ten opzichte van anderen; dit zijn kenmerken van een perfectionist. Perfectionisme betekent het letterlijk perfect willen doen. Perfectionisten zien hun eigen perfectionisme als een goede eigenschap.  

 Perfectionisten behalen het liefst een tien. Een zes is te laag, en zelfs bij een acht staan ze niet echt te juichen. Ze zijn streng en veeleisend. Vrouwen stellen voornamelijk hoge eigen aan zichzelf, mannen doen dat vooral (ook) aan de mensen om zich heen.  

Kenmerken van
perfectionisme

Perfectionistisch gedrag heeft sterke kanten, maar ook zwakke kanten. 
Sterke kanten;

 • grote gedrevenheid;
 • gedisciplineerd;
 • zeer nauwkeurig;
 • ijverig;
 • ambitieus;
 • groot verantwoordelijkheidsgevoel;
 • hoog moraal

Zwakke kanten:

 • slecht tegen fouten kunnen;
 • hoog stressniveau;
 • focussen op wat minder goed lukt;
 • moeite met delegeren;
 • niet echt genieten van successen;
 • kritisch op zichzelf en anderen;
 • oordelend;
 • mislukkingen moeilijk kunnen loslaten;
 • grote competitiedrang;
 • faalangst;
 • moeite hebben met besluiten dat iets ‘af’ is, daardoor langzaam;
 • dingen die anderen al hebben gedaan nog eens overdoen.

Voor- en nadelen van
perfectionisme

Perfectionisme kan ook zo zijn valkuilen hebben. Een perfectionist is lastig voor zichzelf, maar ook voor zijn omgeving. Perfectionisten kampen gemiddeld meer met angsten, depressies, burn-out en stress, omdat ze de lat erg hoog leggen voor zichzelf. Ze zijn nooit echt tevreden. Daarnaast lopen perfectionisten een verhoogd risico op verslaving en suïcide, en kan perfectionisme soms leiden tot enorme faalangst; hierdoor durven ze helemaal niets meer aan te pakken.  

Maar perfectionisme heeft ook voordelen. In sommige gevallen is het juist belangrijk om naar perfectie te (kunnen) streven. Denk maar eens aan topsporters, topadvocaten of hartchirurgen. Perfectionisme kan ook gezond zijn: positief perfectionistisch gedrag is fouten en kritiek zien als iets waar je van kunt leren. Je legt de lat zo hoog mogelijk, maar weet ook wanneer je moet stoppen met perfectioneren.  

Soorten
perfectionisme

Joachim Stoeber, professor in de psychologie aan de universiteit van Kent, onderscheidt twee soorten perfectionisme: 

 • niet-aangepast (maladaptief) perfectionisme: de top willen bereiken, maar voortdurend gekweld worden door de angst om te falen.  
 • aangepast (adaptief) perfectionisme: hoge doelen willen bereiken, maar niet van streek wanneer dit niet lukt.  

Oorzaken
perfectionisme

Perfectionisme is voor een deel aangeboren, maar zit ook voor een deel in het karakter. Daarnaast is de sociale omgeving van invloed. Als ouders hoge verwachtingen hebben, maakt dit de kans groter dat hun zoon/dochter perfectionistische trekjes krijgt.  

Sociale media 
De sociale media laat veel perfectie zien: tv-programma’s met prachtige levens van mensen, en fantastische (vaak bewerkte) foto’s. Rimpels, vetrolletjes en mislukkingen worden amper vertoond. Ook botox, fillers en andere cosmetische ingrepen zijn tegenwoordig normaal geworden. Imperfectie wordt steeds minder getolereerd.  

De maatschappij 
Daarnaast speelt de maatschappij waarin we leven een grote rol, vooral in de westerse wereld. Competitie is daar de norm, de druk om te presteren wordt groter en groter. Dit leidt tot sociaal perfectionisme. Hierdoor krijgen jongeren steeds vaker een burn-out. Ook ouderen lijden onder steeds groter wordende prestatiedruk.  

Loslaten &
perfectionisme

Perfectionisme is niet alleen maar negatief. Maar als je faalangst ontwikkelt door de hoge eisen die je aan jezelf stelt of zelfs helemaal nergens aan begint, of als je regelmatig signalen krijgt dat mensen je te kritisch vinden en het gevoel hebben op hun tenen te moeten lopen, dan is het tijd om er iets aan te doen.  

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Lees verder

Meer artikelen

Gewoontes doorbreken

Gewoontes we kennen ze allemaal. De routine gewoontes zoals je rituelen bij het wakker worden en opstaan. De sociale gewoontes zoals het dichtklappen bij dominante mensen.

Narcisme kenmerken

Narcisme op een rij

We zien dat er veel aandacht is voor narcisme. Vermoedelijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet om het eigen gedrag te begrijpen… Maar omdat narcisme een relatie onder druk zet en soms zelfs slachtoffers maakt. Partner, vrienden en familie zoeken het internet af naar antwoorden. Daarom hebben we voor jou een lijstje kenmerken samengesteld.

Narcisme

Wat is narcisme?

Er is veel aandacht is voor narcisme. En dat is waarschijnlijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet…. Het zijn de partner, vrienden en familie die zich afvragen wat narcisme is, wat overkomt me, welke invloed heeft het op mij, kan de narcist veranderen, hoe ga ik er mee om en/of hoe kom ik ervan af?!

Mentale gevolgen van een lockdown

Mentale gevolgen van een lockdown

Nederland zit in lockdown. We zitten met onze gezinsleden allemaal op elkaar en irritaties worden uitvergroot. Daarnaast missen we de ontlading die uitjes en feestjes ons bieden. Lees hier de mentale gevolgen van de corona maatregelen.

Shopping Basket