ahmed-zid-oxrwxsl39X0-unsplash

“Mensen met narcisme leven uitsluitend voor zichzelf”

Binnen relaties staat egocentrisme en instrumentaliteit centraal. Een narcist zal graag willen paraderen met een mooie partner, het gemak willen hebben van een rijke partner of willen meeliften op de status van een ‘belangrijke’ partner.

De narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt in de DSM-V (diagnostic and statistical manual of mental disorders), het psychologisch diagnostisch handboek, omschreven als een pervasief patroon van grandiositeit (in fantasie of gedrag), behoefte aan bewondering en gebrek aan empathie, beginnend op jongvolwasssen leeftijd en aanwezig in uiteenlopende contexten.

Heel herkenbaar, hoor ik u denken! Het lijkt inderdaad toe te nemen onder de generatie twintigers en dertigers van nu. Uw leeftijd? Deze generatie exposeert zichzelf graag op social media, wil likes en bevestiging, en vindt dat ze recht heeft op bewondering, erkenning, werk, geld, een woning, liefde.

Opvallend is een kwetsbaar zelfgevoel, dat tot uiting komt in een sterke gevoeligheid voor afwijzing en kritiek, waardoor mensen zich heel snel geschoffeerd en gekrenkt voelen. Dat overschreeuwen zij door een heel groots en geweldig beeld van zichzelf neerzetten. ‘Ik ben fantastisch! De hele wereld moet mij zien als bijzonder mens!’ Of door juist alle risico’s op kritiek of afwijzing te ontwijken, wat tot uiting komt in onder andere het zich terugtrekken uit contact.

Binnen relaties staat egocentrisme en instrumentaliteit centraal. Een narcist zal graag willen paraderen met een mooie partner, het gemak willen hebben van een rijke partner of willen meeliften op de status van een ‘belangrijke’ partner. Ook een partner die ‘verzorgt’, toejuicht en applaudiseert kan erg interessant zijn. Het kwetsbare ego van de narcist is net als bij iedereen aan de onderkant lek waardoor je geen moment mag verzaken. Even ziek worden, aandacht voor je kinderen of gewoon wat meer met jezelf bezig zijn is er niet bij! Zolang je hieraan voldoet kan het best lang goed gaan.

Mogelijk dat een partner met afhankelijke trekken hierin een voordeel heeft. Ondergeschiktheid, aanpassing en adoratie worden immers ingezet om een relatiebreuk te voorkomen.

Vreemdgaan komt dan ook relatief vaker voor in een relatie met een narcist. Als je toch wat bent ‘verslapt’, teveel aan jezelf denkt of niet enthousiast genoeg reageert op ‘prestaties’ neemt de narcistische behoefte aan complimentjes en erkenning schikbarende vormen aan.

De narcist begint zijn kwetsbare zelf te ervaren, blaast zich op en beredeneert zichzelf in de slachtofferrol –  “Dit gun je je ergste vijand niet, ik wordt zoooooo tekort gedaan”.

Iemand die de complimentjes dan wel geeft wordt al snel interessant. De narcist vindt als het ware dat hem/haar een recht wordt ontnomen en zal niet worden tegengehouden door gevoelens van empathie.

Tot grote opluchting dan is het gebrek opgeheven, de narcist kan weer rustig ademhalen – sterker nog: nu zijn er twee bronnen van adoratie. “Dat ik hier niet eerder aan heb gedacht!”

Om terug te komen op de vraag of “Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis uitsluitend voor zichzelf leven” kan deze worden beantwoord met “ja” in meer of mindere mate.  

Is dit dan voor iedereen hetzelfde? “Nee”, zolang jij niet verslapt, gek bent op adoratie of een afhankelijke angst hebt om verlaten te worden is er niets aan de hand.

Deel deze post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email