Huidhonger

huidhonger
De maatregelen worden versoepeld, maar ‘social distancing’ de norm is. We schudden geen handen, we zitten niet dicht tegen elkaar aan en omhelzen elkaar niet. Wat doet dat eigenlijk met een mens?

De maatregelen worden versoepeld, waardoor steeds meer sociaal contact weer mogelijk is. We hoeven niet meer alleen telefonisch of via videobellen contact te onderhouden en kunnen eindelijk weer afspreken met vrienden of familie. Maar ook nu we elkaar wel weer mogen zien, geldt nog steeds dat 1,5 meter afstand houden en ‘social distancing’ de norm is. Het ‘nieuwe normaal’ wordt het ook wel genoemd. Als we elkaar groeten schudden we elkaar geen handen meer en geven geen boks, we zitten niet dicht tegen elkaar aan als we afspreken en omhelzen elkaar niet. Helemaal voor de alleenstaanden onder ons betekent het corona-tijdperk dat ze amper nog mensen hebben aangeraakt de afgelopen periode. Wat doet dat eigenlijk met een mens?

Aanraking is een primaire levensbehoefte

De intense behoefte aan lichamelijk contact noemen we ook wel ‘huidhonger’. Aanraking is een primaire levensbehoefte van mensen. Bij baby’s is aanraking essentieel voor een goede ontwikkeling. Daarom wordt ook bijvoorbeeld ook aangeraden om te zorgen dat je veel huid-op-huid contact hebt met je pasgeboren baby. Een huilende baby die wordt opgepakt door moeder of vader zie je dan ook snel kalmeren. Bij baby’s en kinderen die deze aanrakingen missen, bijvoorbeeld in weeshuizen of wanneer sprake is van verwaarlozing, zie je dan ook vaak een verstoorde ontwikkeling en hechtingsproblematiek. Zo kunnen deze kinderen bijvoorbeeld later vaker agressief gedrag vertonen dan leeftijdsgenoten die wel liefdevol werden aangeraakt. Lichamelijke affectie is dus nodig om je goed te kunnen ontwikkelen.

huidhonger

Onze hersenen maken bij aanrakingen, zoals een knuffel, de stof oxytocine aan. Dit wordt ook wel het ‘liefdeshormoon’ of ‘knuffelhormoon’  genoemd. Dit stofje speelt een belangrijke rol bij de hechting tussen kind en ouders. Maar ook op latere leeftijd is deze stof belangrijk, het maakt je weerbaar tegen stressgevoelens.  Ook voor volwassenen is fysiek contact dus een echte behoefte. Niet alleen bij kinderen, maar ook op latere leeftijd kan het gemis van aanraking zorgen voor hogere stresslevels en een verhoogde kans op het ontwikkelen van mentale problemen, zoals depressie of eetstoornissen. Aanrakingen hebben dus positieve uitwerkingen; het heeft invloed op je beleving van pijn en verlaagt cortisolwaarden en daarmee dus stress. Zo blijkt ook dat massagetherapie juist kan helpen om te zorgen voor vermindering van stress-, pijn- en angstgevoelens. Ook zorgt lichamelijk contact voor een echt gevoel van verbinding.

Huidhonger tijdens corona

Het is dus duidelijk dat aangeraakt worden een primaire levensbehoefte is, in het bijzonder voor mensen die al kampen met stress, angst of pijn. Sinds de corona-uitbraak ervaart opeens bijna iedereen een gemis aan fysieke nabijheid en liefdevolle aanrakingen. Vooral voor ouderen die alleen wonen, maar ook voor jonge singles, kan dit gemis groot zijn tijdens corona. Elk mens heeft behoefte aan nabijheid. En hierbij gaat het niet zozeer om seks, maar bijvoorbeeld om een knuffel van een vriendin of het vasthouden van de hand van jouw dochter. Omdat positieve effecten van aanrakingen nu gemist worden, is het goed voor te stellen dat dit gevoelens van angst of stress laat toenemen.

Het lijkt nog een vreemd onderwerp en een taboe om uit te spreken dat je last hebt van ‘huidhonger’. Maar het is een heel normaal gevoel om te hebben als je lange tijd geen liefdevolle aanrakingen hebt ervaren. Ook voor Corona kwam dit thema al meer naar voren, zo werd er vorig jaar dit boek geschreven over dit onderwerp en werd er begin dit jaar een documentaire gemaakt over dit onderwerp, die hier te zien is. Ook is er in mei dit jaar nog een nieuw boek uitgekomen waarin twee vrouwen die beide hun partner verloren schrijven over het gemis van liefdevolle aanrakingen, zie hier.

Hopelijk hoeft de 1,5 meter afstand niet echt het ‘nieuwe normaal’ te worden en kunnen ook de alleenstaanden binnenkort weer genieten van een arm om zich heen. Tot die tijd kan het helpen om wel zoveel mogelijk ‘lichamelijkheid’ te ervaren. Bijvoorbeeld door jouw huisdier te aaien, door te genieten van een warme douche op je huid of jezelf in te smeren met bodylotion. Verbinding maken met je eigen lijf, nu dit even niet met anderen kan.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Lees verder

Meer artikelen

Gewoontes doorbreken

Gewoontes we kennen ze allemaal. De routine gewoontes zoals je rituelen bij het wakker worden en opstaan. De sociale gewoontes zoals het dichtklappen bij dominante mensen.

Narcisme kenmerken

Narcisme op een rij

We zien dat er veel aandacht is voor narcisme. Vermoedelijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet om het eigen gedrag te begrijpen… Maar omdat narcisme een relatie onder druk zet en soms zelfs slachtoffers maakt. Partner, vrienden en familie zoeken het internet af naar antwoorden. Daarom hebben we voor jou een lijstje kenmerken samengesteld.

Narcisme

Wat is narcisme?

Er is veel aandacht is voor narcisme. En dat is waarschijnlijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet…. Het zijn de partner, vrienden en familie die zich afvragen wat narcisme is, wat overkomt me, welke invloed heeft het op mij, kan de narcist veranderen, hoe ga ik er mee om en/of hoe kom ik ervan af?!

Mentale gevolgen van een lockdown

Mentale gevolgen van een lockdown

Nederland zit in lockdown. We zitten met onze gezinsleden allemaal op elkaar en irritaties worden uitvergroot. Daarnaast missen we de ontlading die uitjes en feestjes ons bieden. Lees hier de mentale gevolgen van de corona maatregelen.

Shopping Basket