Het verschil tussen pijn en lijden.

Het verschil tussen pijn en lijden
Pijn en lijden worden vaak door elkaar gehaald. Maar er is wel een groot verschil. Pijn overkomt je en lijden veroorzaak je zelf. In dit artikel lees je hoe je pijn voelt en lijden stopt.

Wat is pijn?

Pijn is pijnlijk. Pijn is een portaal naar verandering. Zodra pijn komt, gaan de maskers af en wordt authenticiteit afgedwongen. Het heeft de kracht om je breken, en vanuit daar is er mogelijkheid tot groei. Je komt dichterbij je authentieke zelf.

De meeste mensen leven hun leven in een zee van ego-verdedigingen. Met maskers op, zonder dat je het in de gaten hebt. Maar zodra er een crisis is, een tsunami, aardbeving, pandemie, relatie breuk, of de dood, dan splijt het je open dat is pijnlijk.

Het is pijnlijk, voornamelijk door de gewoonte die we hebben om ons ego te verdedigen. Dat doen we door middel van comfort, stabiliteit, afhankelijkheid en voorspelbaarheid. Van het denken dat je controle hebt. En juist die verdedigingen gaan tijdens een crisis kapot. Ze hebben geen kans van standhouden. En nu word je gedwongen jezelf en de realiteit te zien hoe hij is. Dat is het pijnlijke.

Wat is lijden

Het zou niet zo pijnlijk hoeven zijn als dat we het zelf maken. Als dat het zou hoeven zijn, als we het altijd al zagen voor hoe het echt was. We voelen de steek van pijn omdat we vasthouden aan die ego-beschermers. Wat van pijn, lijden maakt is de hechting aan iets dat nooit echt bestond.

Het verschil tussen pijn en lijden komt omdat je leefde onder de verkeerde assumptie, de illusie van voorspelbaarheid en controle. Pijn gebeurt bij een overlijden of een breuk in een relatie- of in je lichaam. Lijden is de weerstand van de realiteit dat deze dingen gebeuren en dat al je hechtingen niet overeind blijven staan. Jouw gedachten zijn hierin dus je beste vriend of je grootste vijand.

Vasthouden aan controle

We houden ons stevig vast aan die illusies en als dat niet lukt, wijzen we graag naar anderen. Zo biedt het rust om tijdens een pandemie te wijzen naar de regering en hen de schuld te geven van wat er verkeerd gaat, waarom we het zo moeilijk hebben, hoe eenzaam we zijn. Je kan van alles de schuld geven, het virus, China, de buurman… Het doet er niet toe wie de schuld krijgt. Het bestaat namelijk alleen maar in jouw gedachten. Ook als diegene die jij als schuldige aanwijst zo overduidelijk schuld heeft, in jouw ogen, tot het punt dat je je niet kan voorstellen dat iemand anders dat anders ziet, dat het zo glashelder is. Zelfs dan blijft het feit, dat hoe verschrikkelijk de situatie in de buitenwereld ook is, het allemaal neer komt op hoe die situatie in jouw binnenwereld komt. 

Zolang je dit niet accepteert blijft het lijden bestaan. Er is een duidelijk verschil tussen pijn en lijden. Een voorbeeld; iemand knijpt je. Dat is pijn, dat voel je, je zegt au. Maar als je daarop doorgaat; `waarom deed je dat`, `dat had je niet moeten doen`, `ik ga je terug knijpen`. Daar kun je uren of dagen mee doorgaan. Dat gaat niet meer over pijn, maar over je gedachten, het verhaal dat je jezelf verteld over die knijp. Alles wat niet nu op dit moment gebeurd is een creatie van je gedachten.

Het effect van geheugen en hechting, is dat we maar blijven teruggaan. Het is dit recyclen van dingen die al gebeurd zijn, dat is waar het lijden ligt. Omdat je gedachten nog daar zijn. En als we onze gedachten trainen om onze vriend te zijn in plaats van onze vijand, dan leren we los te laten van de `hoe het had moeten zijn, `hoe het had kunnen zijn` en sturen we de gedachten naar het nu. Zodra je dit lukt verminderd direct het lijden.

Pijn voelen

Stel je hebt nu, op dit moment emotionele of fysieke pijn. Dan is dit moment nu pijnlijk. Het antwoord daarop is een overgave aan die pijn; ja, ik heb pijn, ik erken mijn pijn, ik zie mijn pijn, ik voel mijn pijn. Observeer je pijn, sta hem toe, maar blijf daarbij. Bouw er geen verhaal omheen. Het is nu pijnlijk, pijn is er nu, blijf bij die overgave in elk moment van de pijn. Hierin ligt de kracht van je gedachten. Elke afwijking hiervan zoals; waarom is dit zo pijnlijk, hoe kan het dat ik zoveel pijn heb, dit zou niet zoveel pijn moeten doen, waarom of hoe of wanneer heb je mij deze pijn aangedaan. Al deze vragen, gaan dus niet over het de pijn in het moment, ze zijn een afwijking van de overgave. Dit is lijden.

Jouw kracht ligt in de mogelijkheid onderscheid te maken tussen pijn en het verhaal dat je jezelf eromheen verteld. Het herkennen van het moment dat je van het nu gaat naar het verhaal, is het verschil tussen het vervallen in de rol van slachtoffer of krijger. Het blijven in de pijn is de houding van een krijger. Het om je heen kijken, buiten jezelf zoeken naar antwoorden op vragen over waarom, wie, hoelang, wanneer etc zorgen voor het wegglijden in de wanhoop van de rol van een slachtoffer.

Lijden loslaten

Uiteindelijk bepaal jij waar je gedachten heen gaan. Of je het nou de schuld is van de regering, je ex-schoonmoeder, het weer, de weegschaal of het feit dat de taart zo lekker is. Schuld is een anker die je meetrekt in de diepte van wanhoop. Er is niets of niemand in de buitenwereld die schuld heeft. Daarmee zeg ik niet dat mensen geen verkeerde dingen doen, het tegendeel zelfs. Ik zeg alleen dat dat is hoe mensen en de wereld zijn, maar dat het lijden veroorzaakt wordt door weerstand tegen die realiteit en het verhaal dat jij jezelf daarover verteld.

Daar ligt het mooie in. Jij bepaalt. Neem je de rol aan van een volwassenen die de wereld accepteert zoals hij is en daarin meebeweegt. Of de kleuter die een driftbui heeft omdat de wereld niet is zoals jij wil dat hij is.

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Lees verder

Meer artikelen

Gewoontes doorbreken

Gewoontes we kennen ze allemaal. De routine gewoontes zoals je rituelen bij het wakker worden en opstaan. De sociale gewoontes zoals het dichtklappen bij dominante mensen.

Narcisme kenmerken

Narcisme op een rij

We zien dat er veel aandacht is voor narcisme. Vermoedelijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet om het eigen gedrag te begrijpen… Maar omdat narcisme een relatie onder druk zet en soms zelfs slachtoffers maakt. Partner, vrienden en familie zoeken het internet af naar antwoorden. Daarom hebben we voor jou een lijstje kenmerken samengesteld.

Narcisme

Wat is narcisme?

Er is veel aandacht is voor narcisme. En dat is waarschijnlijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet…. Het zijn de partner, vrienden en familie die zich afvragen wat narcisme is, wat overkomt me, welke invloed heeft het op mij, kan de narcist veranderen, hoe ga ik er mee om en/of hoe kom ik ervan af?!

Mentale gevolgen van een lockdown

Mentale gevolgen van een lockdown

Nederland zit in lockdown. We zitten met onze gezinsleden allemaal op elkaar en irritaties worden uitvergroot. Daarnaast missen we de ontlading die uitjes en feestjes ons bieden. Lees hier de mentale gevolgen van de corona maatregelen.

Shopping Basket