“Een relatie met een ‘borderliner’ is zwaar”

david-hurley-zGVyaw9UexY-unsplash
Je wordt op handen gedragen, krijgt een overload aan complimentjes, niemand is ooit zo gek op je geweest.... Het is bijna te mooi om waar te zijn!

Je bent nog nooit zo verliefd geweest als nu! Je voelt je high, je staart, je kan jouw handen niet thuishouden en je kan aan niets en niemand anders meer denken. Het gaat ook allemaal supersnel, je praat na een paar weken al over vakanties, samenwonen en kinderen. Maar wat geeft het! Je wordt op handen gedragen, krijgt een overload aan complimentjes, niemand is ooit zo gek op je geweest…. Het is bijna te mooi om waar te zijn!

“Ik hoop dat dit nooit stopt!”

Ja, het stopt en het stopt pijnlijk en hard! Je bent verliefd op een borderliner.

Eén van de redenen hiervan is het fenomeen ‘splitsing’. Door trauma, fysieke mishandeling of emotionele tekorten in de jeugd maakt de borderliner relatief vaker gebruik van het primitieve afweermechanisme splitsing.

Je kan je voorstellen dat sommige zaken voor een kind niet te verenigen zijn in één persoon. Bijvoorbeeld je stoere broer die je misbruikt, een vader waarvan je houdt die je slaat of een lieve moeder die je vernedert bij jouw vriendjes.

In zulke gevallen is het vaak beter om het goede en slechte uit elkaar te houden; te ‘splitsen’. Immers een broer kan niet stoer zijn en je misbruiken, houden van een vader die slaat wordt erg lastig en wanneer je vernederd wordt, is je moeder dan nog wel lief?! Het slechte zal het goede vernietigen, waardoor je niets meer hebt en alleen overblijft. Dit is geen optie in het leven van een kind.

Omdat jij net bent komen binnenwandelen in het leven van jouw geweldige borderliner heb je nog niets kunnen doen wat je geliefde pijn doet. Je zit nog aan de goede kant van de splitsing, je bent (nog) geweldig!

Maar, zoals bij iedereen, komen er ook bij jou barstjes in jouw goed opgezette presentatie van de ideale partner, je houdt jouw toneelstuk immers niet eeuwig vol, ook jij gaat ‘fouten’ maken…, helaas!

Waar de meeste mensen jouw ‘fouten’ zullen integreren binnen al jouw goede kanten (“hij is zo lief, maar soms ook egoïstisch, ze werkt zo hard en is soms erg lui, etc”) gaat de borderliner hier toch echt iets anders mee om.

Je zit ineens aan de slechte kant, OMG! Ineens ben je nooit attent, altijd egoïstisch, je hebt geen respect, etc.

Je probeert nog uit te leggen dat dat toch een beetje overdreven is, maar dat helpt niet, you’re ALL BAD!

Dan maar nog meer je best doen? Ook dat heeft geen zin, vroeg of laat komt de volgende issue.

Meebewegen, het niet persoonlijk nemen en je realiseren dat het vanzelf weer overwaaid is het device. Vanzelf richt jouw lieve borderliner zich weer op iets anders om zich druk over te maken.

Om terug te komen op de vraag of “Een relatie met een ‘borderliner’ zwaar is”. HEEEEEEEEL ZWAAR, MAAR NOOIT SAAI!

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Lees verder

Meer artikelen

Gewoontes doorbreken

Gewoontes we kennen ze allemaal. De routine gewoontes zoals je rituelen bij het wakker worden en opstaan. De sociale gewoontes zoals het dichtklappen bij dominante mensen.

Narcisme kenmerken

Narcisme op een rij

We zien dat er veel aandacht is voor narcisme. Vermoedelijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet om het eigen gedrag te begrijpen… Maar omdat narcisme een relatie onder druk zet en soms zelfs slachtoffers maakt. Partner, vrienden en familie zoeken het internet af naar antwoorden. Daarom hebben we voor jou een lijstje kenmerken samengesteld.

Narcisme

Wat is narcisme?

Er is veel aandacht is voor narcisme. En dat is waarschijnlijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet…. Het zijn de partner, vrienden en familie die zich afvragen wat narcisme is, wat overkomt me, welke invloed heeft het op mij, kan de narcist veranderen, hoe ga ik er mee om en/of hoe kom ik ervan af?!

Mentale gevolgen van een lockdown

Mentale gevolgen van een lockdown

Nederland zit in lockdown. We zitten met onze gezinsleden allemaal op elkaar en irritaties worden uitvergroot. Daarnaast missen we de ontlading die uitjes en feestjes ons bieden. Lees hier de mentale gevolgen van de corona maatregelen.

Shopping Basket