De onbegrensde mogelijkheden van online psychologische hulp

solidariteit
Onderzoek suggereert sterk dat online door een therapeut ondersteunde CGT doeltreffend is bij de behandeling van een aantal veelvoorkomende psychische stoornissen bij volwassenen. Het wordt gekenmerkt door sterke effecten en klinisch significante verbetering, en door acceptabele therapietrouw en hoge klanttevredenheid.

Hoewel er effectieve behandelingen bestaan voor de meest voorkomende psychische stoornissen (Roth & Fonagy, 2005), er zijn aanwijzingen dat slechts een minderheid van de getroffenen wordt bereikt (World Health Organization, 200; Lancet Global Mental Health Group, 2007). Patiënten zoeken geen hulp, hebben er geen toegang toe of krijgen geen behandeling die niet overeenkomt met de huidige praktijkrichtlijnen (Shafran et al., 2009). De barrières zijn psychologisch, sociaal, geografisch en systemisch (Collins, Westra, Dozois, & Burns, 2004). Internettoepassingen hebben dergelijke belemmeringen op veel levensgebieden verminderd of weggenomen. Psychotherapeutische internetinterventies kunnen de openbare geestelijke gezondheidszorg op een vergelijkbare manier ondersteunen (F. Griffiths, Lindenmeyer, Powell, Lowe, & Thorogood, 2006; Emmelkamp, 2005)

Zo begint het proefschrift van Ruwaard, J. (2012). The efficacy and effectiveness of online CBT. Amsterdam: Department of Clinical Psychology, University of Amsterdam.

Vervolgens wordt het effect van online cognitieve gedragstherapie op verschillende diagnose uiteengezet, namelijk: het onderzoek suggereert sterk dat online door een therapeut ondersteunde CGT doeltreffend is bij de behandeling van een aantal veelvoorkomende psychische stoornissen bij volwassenen. Het wordt gekenmerkt door sterke effecten en klinisch significante verbetering, en door acceptabele therapietrouw en hoge klanttevredenheid.

Bij Psychologen Loket zijn we blij dat het internet helpt de huidige methodiek dichter bij de mens te brengen. Wij zijn echter van mening dat het internet ook de mogelijkheid biedt de mens ander te bedienen, namelijk: snel, via een dagelijks communicatielijn (WhatsApp of een andere Messenger), laagdrempelig, zonder diagnostiek en intakeprocedures, op het moment dat de situatie zich voordoet, waar en wanneer je wilt.

Neem een hoogopgeleide man die ongewild in scheiding ligt met zijn partner en voor tal van beslissingen en keuzes komt te staan. Hoe ga ik om met mijn boosheid en verdriet? Wat is de beste houding naar mijn kinderen toe? Hoe reageer ik op de berichten van mijn vrouw?

Dit zijn vragen en gevoelens, mits snel besproken, die niet hoeven te resulteren in een aanpassingsstoornis, depressie of erger. In gesprek met je psycholoog, wanneer situaties zich voordoen, gevoelens opkomen of gedachten zich aandienen kan in veel situaties voldoende zijn.

  Loket-lidmaatschap speelt in op deze behoefte contact met je eigen psycholoog op het moment dat je daar behoefte aan hebt.

http://blog.jruwaard.nl/wp-content/uploads/2013/01/Ruwaard-online-CBT.pdf

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Lees verder

Meer artikelen

Gewoontes doorbreken

Gewoontes we kennen ze allemaal. De routine gewoontes zoals je rituelen bij het wakker worden en opstaan. De sociale gewoontes zoals het dichtklappen bij dominante mensen.

Narcisme kenmerken

Narcisme op een rij

We zien dat er veel aandacht is voor narcisme. Vermoedelijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet om het eigen gedrag te begrijpen… Maar omdat narcisme een relatie onder druk zet en soms zelfs slachtoffers maakt. Partner, vrienden en familie zoeken het internet af naar antwoorden. Daarom hebben we voor jou een lijstje kenmerken samengesteld.

Narcisme

Wat is narcisme?

Er is veel aandacht is voor narcisme. En dat is waarschijnlijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet…. Het zijn de partner, vrienden en familie die zich afvragen wat narcisme is, wat overkomt me, welke invloed heeft het op mij, kan de narcist veranderen, hoe ga ik er mee om en/of hoe kom ik ervan af?!

Mentale gevolgen van een lockdown

Mentale gevolgen van een lockdown

Nederland zit in lockdown. We zitten met onze gezinsleden allemaal op elkaar en irritaties worden uitvergroot. Daarnaast missen we de ontlading die uitjes en feestjes ons bieden. Lees hier de mentale gevolgen van de corona maatregelen.

Shopping Basket