Angst en onzekerheid tijdens corona

image-2-1
Over de hele wereld zijn mensen angstig door het coronavirus. Angstig om besmet te raken, angstig vanwege dierbaren in een risicogroep of angst te overlijden. Niet alleen het coronavirus zelf, maar ook de angst ervoor lijken we op elkaar over te dragen.
Angst en onzekerheid tijdens corona

Er zijn over de hele wereld mensen in angst voor het coronavirus. Angst voor besmetting, dat familie besmet raakt of dat we er aan overlijden. We kunnen niet goed voorspellen hoe lang de coronacrisis nog zal duren, wat het gevaar is voor onszelf en de mensen om ons heen. Kunnen we nog wel op bezoek bij onze bejaarde ouders en wat is het gevaar voor onszelf? Naast mensen in risicogroepen worden er ook berichten gedeeld over jonge, gezonde mensen die op de IC belanden. We leven hierdoor op dit moment massaal in onzekerheid. Er duikt veel nepnieuws op en mensen gaan op zoek naar antwoorden om meer zekerheid te krijgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat we naast een pandemie hierdoor ook te maken hebben met een ‘infodemic’. Er komt zoveel informatie op ons af, waardoor het lastig is om in te schatten wat nepnieuws is en wat echt is.

Het virus is zeer besmettelijk en beelden van de situatie in Wuhan en Noord-Italie zorgen voor veel angst. De dreiging om het virus op te lopen is aanwezig en reeel en dus een goede reden om bezorgd te zijn. We weten niet hoeveel slachtoffers het virus nog zal maken en die onzekerheid zorgt ervoor dat we op zoek gaan naar meer informatie erover. Moet je je echt zorgen maken als je verkouden bent? En hoeveel kans heb je om besmet te raken als je wel per ongeluk in de supermarket dichtbij iemand staat? Het zoeken naar informatie over corona is een eitje, het zoeken naar betrouwbare informatie is wat moeilijker. Overal op het internet en op social media, maar ook van vrienden en familie is informatie vandaan te plukken over wat het virus inhoudt, hoe het bestrijdt moet worden en waar de oorzaak ligt. Het virus leent zich dan ook perfect voor geruchten en verschillende theorieen, omdat mensen op zoek gaan naar antwoorden, verklaringen en zekerheid. Zo worden er 5G masten in de brand gestoken vanwege een mogelijk verband en wordt er gezegd dat het virus als biologisch wapen is ontwikkeld. Ook theorieen over hoe het virus te bestrijden zijn verschillend, zo wordt er gezegd dat knoflook kan helpen en kwam President Trump tijdens een persconferentie zelfs met het idee om ontsmettingsmiddel te injecteren (Probeer dit niet thuis ?).

Angst en onzekerheid tijdens corona

Naast de besmettelijkheid van het virus zelf, lijken mensen ook de angst voor het virus op elkaar over te dragen. Social distancing en handen wassen is slim om te doen, als we kijken naar welke informatie er bekend is. Maar het leegkopen van supermarkten is niet slim om te doen. Daarbij creeren we een nieuwe collectieve angst, namelijk de angst geen eten of wc-papier te hebben. Als de hele familie adviseert om snel inkopen te doen omdat de schappen leeg raken, dan ben je snel geneigd dit advies op te volgen. Als we ons door angst en onzekerheid laten leiden in de zoektocht naar antwoorden, zorgt dit er vaker voor dat we niet echt goed onderzoek doen naar de bron van informatie en snel meegaan in de hysterie. Dit zorgt alleen maar voor meer stress en ongerustheid.

Wat kunnen we hieraan doen?

Een manier om met angstklachten om te gaan, is je geleidelijk bloot te stellen aan hetgeen waar je zo angstig voor bent, zodat je ervaart dat het gevaar eigenlijk wel mee valt. Maar wanneer er sprake is van een reeel gevaar, zoals de besmetting van corona, dan is het moeilijker met angst om te gaan. Toch kunnen we wel proberen de angst ons gedrag niet te veel laten bepalen. Door niet teveel nieuws te bekijken, alleen betrouwbare bronnen te volgen en te blijven nadenken over de informatie die je krijgt. Ook zijn er oefeningen die kunnen helpen spanning te verminderen, zoals mindfulness of ademhalingsoefeningen. Dit kan helpen op momenten dat je erg piekert om de negatieve gedachten te doorbreken. En misschien wel het belangrijkste: proberen de onzekerheid meer te accepteren. We kunnen niet alles onder controle hebben in het leven. Corona laat ons dat nu erg duidelijk zien.  Laat los waar je geen invloed op hebt en richt je op de dingen waar je wel invloed op kunt uitoefenen. Bijvoorbeeld op de tijd met je gezin, het thuiswerken en op zoek gaan naar nieuwe dagelijkse structuur.

Angst en onzekerheid tijdens corona

Delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Lees verder

Meer artikelen

Gewoontes doorbreken

Gewoontes we kennen ze allemaal. De routine gewoontes zoals je rituelen bij het wakker worden en opstaan. De sociale gewoontes zoals het dichtklappen bij dominante mensen.

Narcisme kenmerken

Narcisme op een rij

We zien dat er veel aandacht is voor narcisme. Vermoedelijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet om het eigen gedrag te begrijpen… Maar omdat narcisme een relatie onder druk zet en soms zelfs slachtoffers maakt. Partner, vrienden en familie zoeken het internet af naar antwoorden. Daarom hebben we voor jou een lijstje kenmerken samengesteld.

Narcisme

Wat is narcisme?

Er is veel aandacht is voor narcisme. En dat is waarschijnlijk niet omdat de narcist ineens aan zelfonderzoek doet…. Het zijn de partner, vrienden en familie die zich afvragen wat narcisme is, wat overkomt me, welke invloed heeft het op mij, kan de narcist veranderen, hoe ga ik er mee om en/of hoe kom ik ervan af?!

Mentale gevolgen van een lockdown

Mentale gevolgen van een lockdown

Nederland zit in lockdown. We zitten met onze gezinsleden allemaal op elkaar en irritaties worden uitvergroot. Daarnaast missen we de ontlading die uitjes en feestjes ons bieden. Lees hier de mentale gevolgen van de corona maatregelen.

Shopping Basket